Verwarm de oven op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
Halveer 4/5 van de witlofstronken in de lengte. (De andere 1/5 wordt hierna gebakken) Blancheer de witlof 4 minuten -zonder zout- en laat vervolgens uitlekken in een vergiet.
Bak de (vega)spekjes krokant in wat olie met roomboter, haal uit de pan en zet apart.
Snijd de bosui in ringen, de paprika in dunne repen en het laatste stronkje witlof in stukjes. Bak deze drie groenten samen met een flinke snuf pimentón in de ‘spekjespan’ 3 minuten aan. Voeg de spekjes toe, giet er een scheutje slagroom bij, proef en breng zo nodig op smaak met wat bouillonpoeder.
Leg de witlofstronkjes in de ovenschaal en bestrooi met Italiaanse kruiden. Verdeel het gebakken groentemengsel over de stronkjes en bestrooi met kaas.
Bak de witlof-puntpaprika schotel 20 – 25 minuten in de oven of tot de kaas mooi kleurt.
Erbij overheerlijke puree, heerlijk!